Tarım Alanı Öğretim Programının amacı; zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin alana ilişkin mesleki yeterliliklerini geliştirilmesi, çalışma hayatına katılımının desteklenmesi ve toplumla bütünleşmelerini sağlamaktır.
Program geliştirme sürecinde, iş gücüne dönük gereksinimlerin dikkate alınması amacıyla sektörde çalışan meslek elemanları, üniversitelerin ilgili alanlarında görevli öğretim üyeleri, mesleki alan öğretmenleri ve özel eğitim öğretmenleri ile iş birliği yapılmıştır.
Sektörünün gereksinimlerine göre hazırlanan iş analizleri doğrultusunda Tarım Alanı Programı yeterlilikler ve modülleri belirlenmiştir. Belirlenen modüllere ilişkin işlemler; işlem basamakları, bilgi, beceri ve tavır olarak ele alınmıştır. İşlem analizleri öğrencilerin eğitsel performans düzeyinin belirlenmesi ve öğretimin planlanması aşamasında eğitimcilere yol göstermesi açısından son derece önemlidir.
Bu program ile nihai olarak zihinsel yetersizliği olan öğrencilere atölye ve iş yerlerinde yapılan teorik eğitimler ve mesleki uygulamalar sonucunda temel mesleki becerilerin kazandırılmasının yanında, toplumsal bütünleştirmenin sağlanması hedeflenmektedir.
Tarım Alanı; Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Süs Bitkileri ve Peyzaj dallarına ait yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin yapıldığı alandır.
Tarım Alanı;
1. Bahçe Bitkileri
2. Tarla Bitkileri
3. Süs Bitkileri ve Peyzaj
dallarını içermektedir.
Bu dallar isimlendirilirken yaygın ve örgün mesleki eğitim kurumlarında uygulanan alan dal yapısı ile Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayımlanan Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Mesleki Yeterlilikler dikkate alınmıştır.
Bu programda öğrenciye;
Meyve ve sebzelerin üretimi, yetiştiriciliği, hasadı ve pazara hazırlanması
İç ve dış mekân süs bitkileri ile kesme çiçeklerin üretim, bakım ve kültürel işlemlerinin öğretilmesi planlanmaktadır.
Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yıl olarak planlanmıştır.
Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Tarım Alanı Programı´nı indirmek için tıklayınız...