T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / ORHANGAZİ - Saadet Öcalgiray Özel Eğitim Meslek Okulu

Özel Eğitim ve Spor

Özel Eğitim ve Spor

Okulumuzda “Hareket Becerisi”, “Akademik Beceri” ve “Yaşam Becerisi” gibi birbirinden ayrı bağımsız birer bütün olarak tanımlanan dersleri yıl boyunca öğrencilere öğretiyoruz. Farklı alanlara ilişkin eğitim konu ve faaliyetlerinin birbirleriyle anlamlı bir biçimde ilişkilendirilmesiyle ve çocukların etkin olarak deneyimlerin içinde yer almasıyla, daha iyi bir öğrenmenin gerçekleşeceğini biliyoruz. Bu bağlamda öğrencilerin problem çözme becerilerine olan ilgilerini artırmayı ve daha işlevsel hale getirmeyi hedefleyen eğitimcilerimiz ile disiplinler arası – tematik yaklaşıma olan ilgimiz artarak devam etmektedir. Bu yeni yaklaşımda seçilen temalar gerek öğretmen gerekse özel gereksinimli bireyi, kendilerini çevreleyen dünyaya yeni ve farklı yollardan bakmaya teşvik etmektedir. Ayrıca özel disiplinlerin öğretilmesinin gerekli olduğu kadar farklı disiplinlerin birbiriyle ilişkilendirildiği bir öğrenme ortamının yaratılarak özel gereksinimli bireyin okula olan ilgisinin artacağını biliyoruz.
Nitelikli bir eğitim için, farklı içerik, yetenek ve disiplinlerin bilgi esasına önem vermekle birlikte, disiplinler arası öğretime odaklanmayı sağlayan yüksek kalitede ve iş birlikçi programa sahip olmak da gerekir.

Bu bağlamda spor eğitimi özellikle “Sağlık Bilimleri” ve “Sosyal Bilimler” gibi farklı alanların tamamlayıcısı olma özelliği ile birlikte disiplinler arası – tematik bir programı destekleyebilme ve yönlendirebilme özelliğine de sahiptir.

Örneğin; öğrenciye ‘’yeşil’’ rengini öğreteceğiz ve temamız yeşil olsun. Biz bu temayı pekiştirmek için tenis dersinde, tenis toplarının görselinden ve şeklinden faydalanırken, diğer yandan doğada var olan çimler ile dokunsal ve görsel etkileşimi tetiklemiş oluruz. Çünkü duyular dokunarak öğrenir. Böylece ana konuyu pekiştirmiş, hem de değişik bakış açılarıyla çeşitli disiplinler arasındaki ilişkiyi duyusal ve zihinsel kurmuş oluruz.

 

ENGELLİLER VE SPOR

Spor sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli bir uğraştır ve tüm insanlar için önemlidir. Ancak spor, engelli bireyler için daha farklı bir öneme sahiptir. Çünkü spor, zaten yaşamlarında birçok engelle karşılaşan bireylere yeni bir pencere açabilmektedir.

Engel türü ve derecesi ne olursa olsun hareket etme, egzersiz yapma, sportif beceriler kazanma gibi çalışmalar bireyin yaşam motivasyonunu artırmaktadır.

Sağlık için olumlu katkılarının yanı sıra, birey spor yaparak diğer insanlarla paylaşım yapabilmekte, arkadaşlık kurabilmekte, dayanışmayı öğrenebilmekte, yeteneklerini tanıyabilmekte, bedenine ve insanlara karşı duygular geliştirebilmektedir. Tüm bunlarda bireylere anlamlı bir yaşam sürdürme şansını vermektedir.

 

ÖZEL EĞİTİM ÇOCUKLARINDA SPORTİF ÇALIŞMALARIMIZ

Temel Spor Becerileri: İnsanoğlunun sahip olduğu bazı temel beceriler vardır. Yürüme, koşma, atma, atlama, tutma, sıçrama gibi bu beceriler doğal büyüme aşamalarındaki; oyunlar, aktiviteler ve sosyal süreçler aracılığıyla gelişir. Bireyler çoğu kez bu süreçten mahrum kaldıkları için bu tür beceriler de sorun yaşamaktadırlar. Bu bireylerde yapılan temel spor beceriler ciddi kazanımlar gerçekleştirir.

Koordinasyon Çalışmaları: Birden fazla becerinin belirli bir sırada ve zamanda yapabilme, düşünme, akılda tutma, tahmin etme, zamanlama gibi birçok bilişsel süreci barındırır. Bu alanda gelişme göstermiş kişilerle oyun oynayarak eğlenmeyi, sevinmeyi, hareket etmeyi sağlar.

Masa Tenisi Çalışması: Otizmli bireylerde çalışılması gereken en önemli çalışmalardandır. Dikkat, gözle takip, göz teması, el-göz koordinasyonu, vücut farkındalığı, algılama gibi birçok alanda taktı sağlar.

Bisiklet: Vücut ve alan farkındalığı, koordinasyon becerilerine katkı sağladığı gibi çocuk için yaşam sevincidir.

Entegre Çalışması: Çocukların kişisel sportif egzersizlerine, özel eğitim programlarındaki çalışmalarını entegre ederek sportif becerileri ve eğitim çalışmalarını ayna anda uygulayabilme çalışmasıdır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.01.2018 - Güncelleme: 01.01.2018 02:50 - Görüntülenme: 552
  Beğen | 0  kişi beğendi